Coronatesten bij de drogist

Intro tekst

De behoefte aan coronatesten bij de consument neemt toe. Er bestaan verschillende soorten coronatesten, bijvoorbeeld (moleculaire) PCR of antigeen testen die nagaan of je nu besmet bent met COVID-19 en serologische testen zoals een sneltest of een ELISA die nagaan of je besmet bent geweest door het vaststellen of er antilichamen in het bloed aanwezig zijn. Dit artikel is gepubliceerd door het Lijfblad.

Afbeelding

COVID-19 heeft een onvoorziene impact op onze samenleving. Om de COVID-19 edpidemie te bestrijden raadt de Wereldgezondheidsorganisatie aan om veel te testen. Door te testen kunnen we de overdracht van het virus beperken en wordt het indammen van de pandemie eenvoudiger.

Er zijn verschillende testen beschikbaar. Wij beperken ons in dit artikel tot de testen die gebruikt worden bij de GGD en de testen die verkrijgbaar zijn via de drogist of online.

PCR test
Bij de PCR tests wordt met een wattenstaafje een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. Deze test gebruiken de GGD’en. Het duurt ongeveer 24 tot 48 uur voordat een uitslag bekend is. Er zijn inmiddels ook snelle PCR-testen in gebruik die binnen een uur uitslag geven. Deze testen zijn bedoeld voor situaties waarin een snelle diagnose van levensbelang is. Bijvoorbeeld als iemand in verband met hartfalen of transplantatie in het ziekenhuis moet worden behandeld. Dit soort testen is niet bedoeld om te gebruiken in teststraten voor algemene COVID-19 diagnostiek. 

Sneltesten
Met een serologische test kan je nagaan of je besmet bent geweest en antilichamen hebt aangemaakt tegen COVID-19 hebt door een bloedmonster te nemen. Bij de serologische testen onderscheiden we twee manieren om te testen: een zelftest wat een een sneltest is of een Elisa test. Zelftesten door zelf thuis te testen met een sneltest zijn niet toegestaan en laten we dan verder buiten beschouwing. Bij de zelfafname- lab test worden de bloeddruppels thuis door de consument of bij een afnamelocatie verzameld en opgestuurd naar een laboratorium waar de test door een zorgprofessional wordt uitgevoerd en afgelezen. Het laboratorium kan gebruik maken van een sneltest of van elisa testen. Altijd wordt de uitslag door een deskundige beoordeeld. Serologische sneltesten om erachter te komen of je COVID-19 hebt gehad, hebben beperkingen en worden daarom alleen in laboratoria of door zorgprofessionals gebruikt. Het is belangrijk om de consument te informeren over de beperkingen van serologische testen omdat we nog niet alles weten over COVID-19 antilichamen en immuniteit bijvoorbeeld.   

ELISA test
Een serologische antilichaam ELISA test kan worden gebruikt om de antilichaam respons (IgA/IgM en of IgG) te bepalen tegen COVID-19. Om te bepalen of iemand in het verleden besmet is geweest met het coronavirus, is er vast te stellen of men al antilichamen tegen het Covid-19-virus in het bloed heeft. Het helpt om een beeld te krijgen hoeveel procent van de bevolking al immuniteit heeft opgebouwd. Het lichaam maakt altijd antilichamen aan als we in aanraking komen met virussen, zelfs al worden we niet of nauwelijks ziek. Deze antilichamen komen in het bloedplasma terecht, en blijven daar nog jaren aanwezig. De immuniteit tegen coronavirus of de immuniteitsduur kan echter niet rechtstreeks worden beoordeeld op basis van de antilichaamtest omdat we hier nog te weinig van weten. 

Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven is in overleg met het ministerie van VWS over de rol van de drogist bij coronatesten. Op dit moment zijn alleen zelfafname-labtesten beschikbaar voor de drogisterij. Sneltesten mogen niet geleverd en verkocht worden op dit moment.

Bronnen: Mediphos, drogistensite.nl en RIVM

Artikel gepubliceerd door het Lijfblad.